donderdag 23 februari 2012

Grimm te grimmig

Vanmiddag stuitte ik op een wel heel raar bericht in de Engelse Telegraaf: In Engeland worden de traditionele sprookjes door ouders gedumpt omdat ze te eng zouden zijn voor kinderen. Dit is gebaseerd op een onderzoek, dat gedaan is onder ouders aan de vooravond van de Engelse première van de duistere hitserie GRIMM, afkomstig uit Amerika en gebaseerd op de sprookjes van Grimm. 

De tv-serie GRIMM

Onderzoek heeft uitgewezen dat een op de vijf ouders oude klassiekers zoals Sneeuwitje en de Zeven Dwergen en Rapunzel ten gunste van meer moderne boeken heeft afgeschaft. Een derde van de ouders zegt dat hun kinderen nog steeds in tranen zijn na het horen van de gruwelijke details van Roodkapje en bijna de helft van de vaders en moeders weigeren Repelsteeltje voor te lezen aan hun kinderen, omdat de thema's van het verhaal ontvoering en executie zijn.
Door het onderzoek van 2000 volwassenen kreeg men opdracht om de lancering van de Amerikaanse hitserie GRIMM op de wacht te zetten.

Belachelijk toch? Als de sprookjes van Grimm al te gruwelijk zijn voor kinderen, dan zou ik ook maar heel gauw al die computerspelletjes afschaffen en ze de hele dag Tiktak laten kijken. 

Voor de nieuwsgierigen onder ons: Hieronder de verdere resultaten van het onderzoek en de top 10 van de sprookjes die niet meer gelezen mogen worden.

Na de peiling gaf een kwart van de ondervraagde ouders toe dat ze geen sprookjes voorlazen aan hun kind tot ze 5 jaar waren, omdat ze anders lastige vragen zouden krijgen. 52% van de ouders zei dat Assepoester een slechte boodschap uitdraagt naar hun kinderen omdat ze zo het beeld krijgen dat een vrouw de hele dag het huishouden moet doen. 
Steve Hornsey, de General Manager van Watch vindt: "Verhaaltjes voor het slapengaan worden geacht om kinderen te kalmeren en hen uiteindelijk een goede nachtrust te geven. Maar zoals we zien in GRIMM, kunnen sprookjes donkere en dramatische verhalen zijn, dus is het begrijpelijk dat oduers zich zorgen maken wanneer ze deze sprookjes aan hun kinderen voorlezen. Als volwassenen zien we de onschuld in sprookjes, maar een kind van 5 met een meer dan actieve verbeelding zou dingen veel te letterlijk kunnen nemen. Ondanks het donkere karakter van de klassieke sprookjes, zoals we zien in GRIMM, wil het goede altijd triomferen van het kwaad en zit er altijd een moraal in het verhaal."

Top 10 van sprookjes die kinderen niet meer mogen lezen
1. Hans en Grietje: De details van het feit dat twee kinderen worden achtergelaten in een bos zal kleine kinderen waarschijnlijk bang maken.
2. Sjaak en de bonenstaak: Wordt als te 'onrealistisch' bestempeld.
3. Gingerbread Man: Zou op een ongemakkelijke manier uitleggen hoe het koekje wordt opgegeten door een vos.
4. Roodkapje: Ouders vinden dit sprookje niet geschikt, omdat zij moeten uit leggen dat Roodkapjes' grootmoeder is opgegeten door een wolf. 
5. Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen: De term dwergen blijkt volgens de ouders ongepast te zijn.
6. Assepoester: Het verhaal over een jong meisje dat het hele huishouden doet was wordt als verouderd gezien.
7. Rapunzel: Ouders maken zich zorgen over de focus op een jong meisje dat wordt ontvoerd.
8. Repelsteeltje: Ouders lezen niet graag voor over executies en ontvoeringen.
9. Goudlokje en de drie beren: Ouders willen niet de verkeerde boodschappen uitdragen over het begrip stelen.
10. De bijenkoningin: De ouders vinden de naam Domoor in het verhaal ongepast. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten